skip to Main Content

Waarom Instant Love

Artistiek leider van Via Berlin Dagmar Slagmolen vertelt waarom ze samen met Cello Octet Amsterdam de voorstelling Instant Love gemaakt heeft.

In dezelfde periode als dat ik met Cello Octet Amsterdam begon met het bedenken en ontwikkelen van een drieluik aan voorstellingen, begon mijn moeder met haar nieuwe baan als coördinator van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen. In dit geheime opvanghuis worden uitgeprocedeerde asielzoeksters/vrouwen zonder status, voor maximaal zes maanden opgevangen en voorbereid op een leven in de illegaliteit (want dat is wat velen van hen wacht na het opvanghuis als zij toch in Nederland willen blijven).

Daarbij zijn de drie kernuitdagingen:

⁃            Hoe kom ik iedere avond aan een veilige slaapplaats?

⁃            Hoe kom ik zonder geld iedere dag opnieuw aan eten?

⁃            Hoe beland ik niet in de prostitutie?

De verhalen van deze dappere vrouwen en meisjes die vaak zoveel verschrikkelijks hebben moeten doorstaan in hun zoektocht naar een veilige nieuwe thuishaven, raakten mij enorm. En vooral het feit dat deze verhalen zo heftig zijn, dat wij liever wegkijken omdat we denken niets te kunnen doen.

Mijn persoonlijke motivatie voor deze voorstelling is, dat wegkijken geen optie is en dat samen stilstaan bij zulke grote hevige thema’s en samen stil zijn omdat we niet anders kunnen, al een begin is. Samen stilstaan en toegeven dat wij het allemaal niet weten maar ook niet meer ontkenning dat het aan de hand is.

Zo is Instant Love ontstaan.

De voorstelling gaat over de consumptie van elkaar, van de ander. Over de cultuur die wij met elkaar gecreëerd hebben waarin sommigen denken rècht te hebben op liefde, op seks, op een relatie. Over de kapitalisatie van liefde en liefde als product. Gaandeweg ontdekten wij dat wellicht niet alleen de vrouwen meestal slachtoffer zijn van dit vreselijke web, maar dat ook de handelaars, de pooiers, de klanten gevangen kunnen zitten in een claustrofobisch web; waarin eeuwige honger, extreme competitie en dodelijke vermoeidheid hun tol eisen. Slachtoffers en daders beide gevangen in een groots door mensheid zelf geweven web.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Deze velden zijn verplicht

Back To Top